ваш помощник в управлении весом
Зачем нужны разные белковые продукты, ведь известно, что все белки содержат все нужные аминокислоты?

при оценке качества белка имеется в виду два основных фактора, которые определяют ценность белка (белкового продукта) для нашего тела,

1. пропорции незаменимых аминокислот (в каждом типе продукта они свои);
2. степень усвоения аминокислот (сколько аминокислот тело может получить за данного типа продукта)

 

чем больше пропорции аминокислот в продукте подходят под потребности нашего тела и чем лучше их усвоение, - тем выше "белковая ценность" продукта

 

по этой причине несмотря на тот факт, что все белковые (и небелковые) продукты содержат все виды аминокислот, ценность каждого типа белка для тела различна, поэтому чем больше разнообразия белковых продуктов, тем больше у питания шансов попасть в потребности тела, и тем более не представляется возможным полноценно заменить один вид белкового продукта на другой (например, мясо заменить на бобовые) - качество белкового продукта будет отличаться

источники

Background on international activities on protein quality assessment of foods.
Gilani GS.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107528
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/background-on-international-activities-on-protein-quality-assessment-of-foods/043BF19441120475E484380F9318ACF5

 

The Protein Digestibility–Corrected Amino Acid Score
Gertjan Schaafsma The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 7, July 2000
http://jn.nutrition.org/content/130/7/1865S.long

 

Protein – Which is the best?
Jay R. Hoffman and Michael J. Falvo The Department of Health and Exercise Science, The College of New Jersey, Ewing, New Jersey, USA
http://www.jssm.org/vol3/n3/2/v3n3-2pdf.pdf

 

ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations
Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-7

 

The protein digestibility-corrected amino acid score.
Schaafsma G.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10867064

 

Quantifying the Digestibility of Dietary Protein
Alison J. Darragh Suzanne M. Hodgkinson The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 7, July 2000, Pages 1850S–1856S,
https://academic.oup.com/jn/article/130/7/1850S/4686199

 

Potential impact of the digestible indispensable amino acid score as a measure of protein quality on dietary regulations and health
Christopher P F Marinangeli and James D House
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5914309/

 

Protein quality as determined by the Digestible Indispensable Amino Acid Score: evaluation of factors underlying the calculation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6322793/

 

Cooking Conditions Affect the True Ileal Digestible Amino Acid Content and Digestible Indispensable Amino Acid Score (DIAAS) of Bovine Meat as Determined in Pigs.
Hodgkinson SM, Montoya CA, Scholten PT, Rutherfurd SM, Moughan PJ.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30204886

 

Criteria and markers for protein quality assessment – a review
Daniel Tome
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/criteria-and-markers-for-protein-quality-assessment-a-review/3E6CD0144F8B3A402A8FE835DEBB10E2

 

Protein quality evaluation twenty years after the introduction of the protein digestibility corrected amino acid score method
Joyce Boye
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/protein-quality-evaluation-twenty-years-after-the-introduction-of-the-protein-digestibility-corrected-amino-acid-score-method/51E5092761DA6004F1B081B204AAAB99

 

Protein/energy ratios of current diets in developed and developing countries compared with a safe protein/energy ratio: implications for recommended protein and amino acid intakes.
Millward DJ, Jackson AA.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15153271

 

Amino acid scoring patterns for protein quality assessment.
Millward DJ.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107544

 

Advantages and limitations of the protein digestibility-corrected amino acid score (PDCAAS) as a method for evaluating protein quality in human diets.
Schaafsma G.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107546

 

Values for digestible indispensable amino acid scores (DIAAS) for some dairy and plant proteins may better describe protein quality than values calculated using the concept for protein digestibility-corrected amino acid scores (PDCAAS)
Mathai JK, Liu Y, Stein HH.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28382889

 

Effects of antinutritional factors on protein digestibility and amino acid availability in foods.
Gilani GS, Cockell KA, Sepehr E.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16001874

читайте также
Познакомьтесь с простоЕМ

спасибо за регистрацию, это 10-минутное видео научит пользоваться программой и познакомит с принципами эффективного снижения веса

Вы можете вернуться к просмотру кликнув на значок "i"

Познакомьтесь с простоЕМ

спасибо за регистрацию, это 10-минутное видео научит пользоваться программой и познакомит с принципами эффективного снижения веса